Çene Sorunlarının Tedavileri
- Çene sorunlarının tedavileri nasıl yapılır?
Çene Sorunlarının Tedavileri sorunun kaynağına göre ve hastanın yaşına göre 3 çeşittir. Bunlar;
- Ekstraoral apareyler ile çene tedavisi; alt çenenin önde olduğu ya da üst çenenin geride/ileride olduğu durumlarda kullanılan tedavilerdir.
- Fonksiyonel aygıtlar ile çene tedavisi; alt çenenin geride olduğu ya da üst çenenin geride olduğu durumlarda kullanılan tedavilerdir.
- Ortognatik cerrahi; yaşı itibariyle fonksiyonel aygıtlar ile tedavi edilemeyen ya da şiddetli çene sorununa sahip hastalarda tercih edilen tedavi türüdür.
- Alt çenesi önde olan hastalarda tedavi seçenekleri nelerdir?
Alt çenesi önde olan hastalarda genellikle fonksiyonel tedaviler ve ortodontik tedaviler birlikte uygulanmaktadır. Bu sayede çene yapıları ve dişler düzeltilerek estetik bir görüntü kazanılmış olur.
- Üst çenesi önde olan hastalarda tedavi seçenekleri nelerdir?
Üst çenesi önde olan hastalarda yaşı eğer çene düzeltimine izin veriyor ise ekstraoral apareyler ile çene yapıları ve dişler düzeltilmeye çalışılır. Bu ise kız ve erkek çocuklarda farklı yaşlarda başlanan bir tedavidir. Özellikle üst dişleri aşırı derecede önde olan ve yüz estetiği etkilenmiş hastalarda ise erken dönemde tedavi uygulanabilmektedir.
- Dişleri öne doğru eğimli olan hastalarda dişler düzelir mi?
Dişleri öne doğru eğimli olan hastalarda sorun 2 şekilde meydana gelmektedir;
- Üst çenesi ve orta yüz bölgesi önde olduğu için üst dişlerin belirgin olması durumu,
- Üst çenesi normal pozisyonda olduğu halde üst dişlerin eksen eğimlerinin artması sonucu belirgin üst dişlerin olması durumu.
Bu anlatılan iki sorunun da çözümü farklıdır, mesela sadece dişleri öne doğru eğimli olan hastalarda kısa süreli bir ortodontik tedaviyle bile dişler iyileşebilir, çene yapısında sorunu olan hastalarda ise çene yapısı düzeltildikten sonra bu problemler çözülebilmektedir.
Çene Sorunları Ne Kadar Sürer?
Hastaların yaş aralıklarına göre değişmektedir;
- Erken karma dişlenme (6-9 yaş) dönemindeki hastalarda; genellikle 6-9 ay civarında çene problemleri tam olarak tedavi edilebilir.
- Geç karma dişlenme (9-12 yaş) dönemindeki hastalarda; genellikle 6 ay ile 12 ay arasında değişen aktif bir tedavi süresi beklenmektedir.
- Çenesi önde yada geride olan hastaların tedavisi hangi yaşta yapılmalıdır?
Çene yapısı önde ya da geride olan hastalarda mutlaka 6-8 yaşından itibaren ortodonti uzmanı kontrolü önerilmektedir. Çünkü her hastanın büyüme özelliği farklı olduğu için tedavi başlangıç dönemi de farklı olmaktadır.
Bir örnek vermek gerekirse, yavaş büyüyen ve adolesan büyüme dönemine geç giren hastalarda tedavi biraz ertelenebilecek iken, hızlı büyüyen bireylerde tedavi normal sınırlardan daha önce yapılması gerekmektedir.
- Estetik olarak çenesinin görüntüsünden memnun olmayan hastalarda alternatif tedaviler nelerdir?
Çenesinin görüntüsünden memnun olmayan hastalarda en sık uygulanan alternatif tedavi kamuflaj tedavisidir.
Kamuflaj tedavisi çene yapılarında görsel olarak var olan sorunları iyileştirmek için yapılan bir çeşit tedavidir. Özellikle çene ameliyatı olmak istemeyen hastalarda uygulanan bu yöntem sayesinde dişlerin pozisyonuna bağlı estetik olmayan sorunlar giderilebilmektedir. Fakat ameliyat gibi operatif işlemler yapılmadığı için çene pozisyonu hareket etmez, bunun yerine dişler ideal konumuna alınarak estetik iyileştirilmiş olur.
- Çene ameliyatı hangi hastalara uygulanır? Süreç zor mudur?
Çene ameliyatı, genellikle çenesinin ve yüzünün görüntüsünden memnun olmayan hastalara uygulanır. Süreç operatif bazı özellikler gösterdiği için bireyler arasında farklılıklar oldukça fazladır, bazı hastalarda ödem gibi şişlik neredeyse hiç oluşmazken bazı hastalarda ciltte belirli bir dönem şişlik görülebilmektedir.
Çene Tedavisinin Maliyeti Nedir?
Çene ameliyatlarında tedavi iki basamağa sahip olduğu için iki kısma ayrılır, bunlardan birincisi ortodontik tedavi bölümüdür, ortognatik tedavilerde maliyet tedavi süresine göre, düzeltilecek soruna göre ve kullanılan tedavi tekniğine göre değişiklik göstermektedir. TDB’nin önerdiği fiyat listesine göre 15.535TL ile 48.770 TL arasında değişmektedir.
Detaylı fiyat listesi için linki inceleyebilirsiniz;
- Çene ekleminde sorun olan hastalarda hangi tedaviler uygulanır?
Çene eklemi rahatsızlıkları çok geniş bir yelpazede ortaya çıkan sorunlardır, bunlardan en sık rastlananı diş sıkma/gıcırdatmaya bağlı ortaya çıkan eklem ağrılarıdır. Bu tarz sorunlarda genellikle sorunun kaynağı ağız içindeki bir etken değil ise ‘splint tedavisi’ uygulanır. Bazı durumlarda ise palyatif olarak botillinum toksin enjeksiyonu ya da diğer tedaviler de uygulanabilmektedir.
İleri seviyede çene sorunu olan hastalarda ise detaylı bir inceleme ve diagnoz şarttır, çoğu hastadan röntgen, CT ve MRI gibi ileri tetkikler ile ağız içi kayıtlar değerlendirileren duruma göre ‘splint tedavisi’ ya da alternatif tedavilere başvurulmaktadır. Sonrasında da sorunun kaynağı diş dizilimi ise ortodontik tedavi veya çene ameliyatı tarzında işlemler gerekebilmektedir.