Diş teli tedavisi, dişlerin kademeli olarak doğru hizaya getirilmesi sürecini kapsayan ortodontik bir tedavidir. Sıkışık dişler, boşluklar gibi ağız ve diş problemlerinde diş teli kullanılarak dişler aynı hizaya getirilmektedir. Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir.

Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır. Dişleri nazikçe ve kademeli olarak doğru konumlarına ve hizalarına getirmeye yararlar. Diş teli takıldıktan yaklaşık iki-üç ay sonra dişlerde düzelme fark edilmeye başlar.

Diş teli tedavisinde eğer sıkışıklık sorunuyla tel takmak istiyorsanız diş telleri takılmadan önce diş hekimi diş çekimi yapabilmektedir. Diş hekimi bu seans sırasında ağız sağlığını ve hijyenini nasıl düzgün bir şekilde koruyacağınızı açıklamaktadır. Dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde fırçalayıp diş ipi kullanacağınızı gösterecek ve diş tellerinizi taktırdıktan sonraki ilk birkaç gün içinde yaşayabileceğiniz rahatsızlıklar hakkında size bilgi verecektir. Aylık planlanan randevular da tellerin değişimi yapılır ve dişin hareketi gözlenir. Dişlerin üzerine yapıştırılan bırak et ve diş tellerine alışma süreci birkaç gün sürmektedir.

Diş telinin değişmesi gerektiği durumlarda düzenli aralıklarla kontrole gitmeniz gerekmektedir. Diş hekimi tedavinizde gerekli ayarlamaları yapacaktır. Diş düzleştirme tedaviniz tamamlandığında ve dişleriniz düzgün bir şekilde hizalandığında, diş telleriniz çıkarılacaktır. Diş teli takma işlemi acısız ve ağrısız bir işlemdir. Fakat diş teli takıldıktan sonra kuvvet uygulandığı için 24 saat içerisinde bir ağrı hissedilebilmektedir. Diş teli uygulanması diş sayısına göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 30 dakika ve 2 saat arasında olmaktadır.

Diş teli tedavisi süreci, çarpıklık, aralık ya da diş sıkma gibi sorunlarının ciddiyetini ve seçilen tedavi seçeneğine bağlı olarak değişmektedir. Yetişkin dönemde çene, büyümeyi ve değişmeyi tamamladığı için tedavi süreci uzayabilir. Çünkü dişler çocukluk ya da ergenlik çağındaki birine göre daha kalıcı hale gelmiştir. Hastanın kendi genetik yapısı da diş düzleştirme tedavi süresini etkileyebilir. Dişleriniz doğal olarak başka birinden daha hızlı veya daha yavaş hizaya geçebilir.

Bu ortodontik tedavi iki aşamalıdır. Birinci aşamada önce dişler doğru açı ile gerekli yerlere yerleştirilir. Daha sonraki ikinci aşamada ise yerlerine yerleşen bu dişler yerlerini koruması ve kalıcılığının sağlanması için tedavi takip edilir. Diş telleri uygulanıp çıkarıldıktan sonraki ikinci aşamaya ise pasif tedavi olarak pekiştirme tedavisi adı verilmektedir. Pekiştirme tedavisinin süresi ve tedavi şekli ortodonti tarafından belirlenmektedir. Genellikle bu süreçte şeffaf aparey kullanılarak dişlerin yeri sağlamlaştırılır. Bunu düzenli kullanan hastalar tedaviyi sağlamlaştırmış olurlar.

Dişlerin pozisyonundaki değişim aşamalı olmak zorundadır. Hareketin doğru şekilde olması için doğru süreye izin vermek gerekmektedir. Bu da beraberinde diş hekiminin adım adım bir yaklaşımla diş teli sürecini yönetmesini getirir. Dişlerinizin görünümündeki değişiklikleri, takıldıktan sonraki dört hafta gibi erken bir sürede fark etmeye başlayabilirsiniz. Ancak ortalama beklenti iki veya üç aydır. Bu süreç hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna göre değişmektedir. Bazı hastaların diş rahatsızlığının boyutu azken bazılarında çok ciddi boyutlara varan sorunlar vardır. Ayrıca diş eti ve dişlerin tedaviye yanıt verme süresi de değişiklik gösterdiği için tedavi süresi değişmektedir. Bu nedenle diş teli ya da braketler takıldıktan sonra gerekli kontrol muayenelerine ara vermemek ve sabırlı olmak önemlidir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir