Ortodonti tedavisi kapsamına çarpık dişlerin uyumu, sıkışıklık ya da dişlerin ayrık olması durumu gibi problemler girmektedir. Ortodonti tedavisi aşamaları genellikle uzun bir süreci belirtir. Bu tedavi içerisinde aktif ve pasif tedavi dönemleri vardır. Örneğin ortodonti tedavi süreci aktif bir tedavi süreci iken pekiştirme tedavisi pasif tedavi sürecini ifade eder. Ortodontik tedavi genel olarak 8-12 aylık bir süreci ifade etmektedir.
Ortodonti tedavisi aşamaları;
- İlk Muayene Seansı
- Ortodontiye Hazırlık Aşaması,
- Tanı ve Planlama,
- Ortodonti Tedavisi,
- Pekiştirme Tedavisi şeklindedir.
İlk muayenede ortodonti uzmanından randevu alınır ve muayeneye gidilir. Ağız içi detaylı bir şekilde muayene edildikten sonra ağız ve diş sağlığınız hakkında genel bir bilgi verilmektedir. Hastanın problemine uygun tedavinin neleri kapsayabileceği ya da alternatif tedavi ve uygulamaları varsa bunlar hakkında bilgi verilmektedir. Tedavide oluşabilecek problemler, tedavi süresi, tedavi aşamaları detaylı olarak bu muayene kapsamında anlatılacaktır. İlk muayene seansı oldukça önemli bir seanstır. Sorunun saptanması ve hastanın bilgilendirmesi konusunda detaylı bir muayenedir. Bu muayene esnasında ortodonti tedavisi ile ilgili aklınızdaki tüm soruları sorabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Hazırlık ve bilgilendirme aşaması ise genel ağız sağlığınız ile ilgili sorunların çözüleceği seanstır. Hazırlık aşamasında ortodontik tedaviye başlamadan önce tüm çürük ya da fazla dişlerin tedavisi yapılmaktadır. Diş eti problemi yaşayan hastalarda önce diş eti tedavisi yapılır. Ayrıca diş teli takmadan önce gerekli ölçümleme ve analizler yapılır. Hazırlık aşamasında tedavi öncesi ve sonrasında değişimi görmek üzerine yüz, ağız ve dişlerin fotoğrafları çekilmektedir. Üst ve alt çeneden ölçü için modeller alınır. Bu modeller ile dişin alçı modelini elde etmek hedeflenmektedir.
Ağız ve dişlerdeki bozukluk düzeyine göre tedavi uygulamaları farklılık göstermektedir. Hazırlık aşamasında yapılan bu ölçümleme ve analiz sonucunda tanı konulur ve daha sonra buna göre alternatif bir tedavi planı oluşturulur. Hasta ile doktorun ortak kararına bağlı olarak tedavi planları analiz edilir. Diş teli takmadan yapılabilen şeffaf plak uygulaması, porselen diş teli, çene genişletici ya da yüz maskesi gibi çeşitli ortodontik apareyler kullanılması gerekebilmektedir. Bazı durumlarda ortodontik tedavi ye başlamadan önce çok sıkışık dişler varsa diş çekimi yaptırmak gerekebilmektedir. Bunun amacı komşu dişlerin boş olan bölgeye hareketini engellemek ve istenmeyen diş hareketini sonlandırmaktır.
Ortodontik tedavi de ise dişler hijyenik bir hale getirildikten sonra diş tellerin takma işlemi başlar. Dişleri braket adı verilen çeşitli materyallerden oluşan aparatlar takılır. Bu teller yaklaşık 8-12 ay boyunca dişlerde kalacaktır. Tedavi bittikten sonra dişler arasında herhangi bir ayrılık ya da boşluk kalmayacaktır.
Ortodontik tedavi süreci tamamlandıktan sonra pekiştirme tedavi sürecine geçilir. Pekiştirme tedavisi yine hastanın disiplini ile ilgili ilerleyen bir süreçtir. Pekiştirme tedavisi düzenli bir şekilde yürütülmezse dişler eski konumuna gelebilir. Pekiştirme apareyleri genellikle takılıp çıkarılabilen şeffaf apareylerdir. Bunlar dişlerinizin yeni pozisyonlarında kalmalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
Ortodontik tedavi sürecinde herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Diş teli takılması aşaması yaklaşık 30-40 dakika kadar sürer. Diş telleri takıldıktan sonra alışma süreci 1 haftayı bulabilir. Diş teli tedavisi sürece doktor ve hastanın beraber yürüttüğü bir süreçtir. Hastanın disiplinli olması ve doktorun verdiği önerilere tam anlamıyla uyumasıyla bu süreç rahat ve konforlu bir şekilde atlatılmaktadır. Ortodontik tedavi ile ilgili daha fazla bilgi ve randevu için Ortodonti Uzmanı Uz.Dr. Çağrı Şibal kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!